Δημοφιλείς αναρτήσεις

21 Νοε 2012

Συνταγή 1/ Το σπαγγέτι με κεφτεδάκια σε σάλτσα ντομάτας, του Πόλυ


Το σπαγγέτι με κεφτεδάκια σε σάλτσα ντομάτας, του Πόλυ Δεν θα ήταν δυνατό να ξεκινήσω αυτή τη στήλη με πιάτο που να μην “παίζει” σε μαφιόζικη τανία. Έτσι ξεκινάω με μια υπέροχη συνταγή η οποία διαδραματίζεται στα “Καλά παιδιά”του Μάρτιν Σκορτσέζε. Τώρα αν με ρωτήσετε ποιός είναι ο Πόλυ, πραγματικά δεν ξέρω. Τον “φύτεψα” στο κείμενο για εφφέ, ή καλύτερα να πούμε για γαρνιτούρα, αφού θα μιλάμε με μαγειρικούς όρους. Να ξέρετε ότι σ’όλες αυτές τις ταινίες πάντα υπάρχει ένας Πόλυ ο οποίος συνήθως είναι χοντρός και μέχρι να προλάβει να φάει τον τρώνε… γι’αυτό και του αφιερώνουμε τη συνταγή.
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα 1 πακέτο ιταλικό σπαγγέτι ½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά, πάντα περασμένο μόνο μία φορά από τη μηχανή ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 400 γρ. ντομάτα πασσάτα, δηλαδή συμπυκνωμένος χυμός, κάτι σαν πουρές ντομάτας 1 χούφτα ψιλοκομμένος μαϊντανός ½ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά 1 αυγό 2-3 σκελίδες σκόρδο 1 κομμάτι παρμεζάνα regiano 3-4 φυλαράκια βασιλικό από την γλάστρα, που θα σε υποχρεώσω να αγοράσεις (είναι φτηνός, μοσχοβολάει, διώχνει τα κουνούπια και δίνεις την αίσθηση ότι είσαι ψαγμένος) αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι (άλλο ένα απαραίτητο gadget για τον άνδρα chef που σέβεται τον εαυτό του) 1 πρέζα ζάχαρη
Ώρα για δράση
Πρώτα θα φτιάξεις τους κεφτέδες σου. Σ’ένα γυάλινο μπολ θα βάλεις τον κιμά με το αυγό, τη φρυγανιά, τον μαιντανό, μία σκελίδα σκόρδο λιωμένη στην πρέσα, αλάτι και πιπέρι. Μ’ένα πιρούνι θα αναμείξεις καλά όλα τα υλικά, και αμέσως μετά θα πάρεις το βάπτισμα του πυρός. Βουτάς τα χέρια μέσα στον κιμά και με μαλακές μπουνιές ζυμώνεις καλά. Εκτός από αγχολυτική η παραπάνω άσκηση κάνει τα χέρια λεία, τα οποία όμως πρέπει να είναι πολύ καλά πλυμένα. Παίρνεις μικρές ποσότητες κιμά και φτιάχνεις κεφτεδάκια. Τα τοποθετείς σ’ένα πιάτο. Βάζεις το τηγάνι στη φωτιά και προσθέτεις το μισό ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί τοποθετείς από κοντινή απόσταση - για να μην πιτσιλισθείς - τα κεφτεδάκια σου. Όχι όλα μαζί, αλλά τα μισά κάθε φορά. Με μια τρυπητή κουτάλα τα γυρνάς και στη συνέχεια θα τα βγάλεις και θα τα ακουμπήσεις πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Βράζεις το νερό. Αφού καθαρίσεις το τηγάνι σου από το λάδι στο οποίο τηγάνισες τους κεφτέδες σου, το ξαναβάζεις στη φωτιά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Πριν κάψει, προσθέτεις δύο σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες και τσιγαρίζεις ελαφρά. Με γρήγορες κινήσεις θα ρίξεις την ντομάτα στο τηγάνι και ανακατεύεις μ’ ένα κουτάλι. Αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, βασιλικός, άλλο ένα ανακάτεμα και τέλος. Αμέσως πέφτουν οι κεφτέδες μέσα και κυλιώνται με το κουτάλι μέχρι να γίνουν κατακόκκινοι. Τώρα το νερό σου θα κοχλάζει. Ρίξε μια χούφτα αλάτι στο νερό. Ήρθε η ώρα για τα ζυμαρικά. Τα ρίχνεις, τα ανακατεύεις και σκεπάζεις την κατσαρόλα για να ανακτήσει ένταση πάλι ο βρασμός. Οι κεφτέδες γιά 3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά έχουν ρουφήξει τη σάλτσα. Σουρώνεις τα ζυμαρικά τα οποία τα έβρασες ακριβώς όσο χρόνο έγραφε πάνω στο πακέτο, και τα επιστρέφεις στην κατσαρόλα την οποία έχεις λαδώσει με κανά δυο κουταλιές από τη σάλτσα. Φέρνεις τούμπα το τηγάνι με τους κεφτέδες και τη σάλτσα πάνω στα μακαρόνια και είσαι σχεδόν έτοιμος. Κάνεις ένα ελαφρύ ανακάτεμα κουνώντας την κατσαρόλα για να μην σπάσουν οι κεφτέδες και σερβίρεις.
Η καθημερινότητά σου έχει αλλάξει για τα καλά. Ένα αναμμένο κερί, ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί και ο ήχος από την παρμεζάνα που “γδέρνεται” στον τρίφτη είναι αρκετά για να σε πείσουν ότι ανήκεις στην Familia μας. Εγώ θα δοκιμάσω αυτό το υπέροχο πιάτο μαζί με τον Πόλυ και ανυπομονώ να ξαναβρεθούμε στο επόμενο Food Mafia Story. Ciao! ΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας